torsdag 28 november 2013

Skrämmande statistik från Socialstyrelsen på användandet av epidural vid förlossningar

Jag kontaktade Socialstyrelsen  med anledning av att jag är intresserad av att veta  hur mycket epiduralanvändandet vid förlossningar har ökat. Barnmorskorna i barnmorskeupproret säger att det har ökat markant och enligt  dem beror det ökade epiduralanvändandet vid förlossningar på  att de inte har tid att ta hand om de födande kvinnorna på det sätt som behövs.  Detta är på grund av att det är för lite personal och att de har flera förlossningar att sköta samtidigt. Barnmorskorna har sagt i uttalanden att det är en direkt koppling med deras stressiga arbetssituation till det ökande epiduralanvändandet.

Jag har gått in och tittat  på en länk som handlar om förlossningar. Vad jag kan utläsa av statistiken så har antal epiduraler vid förlossningar ökat markant. Det skiljer en del mellan olika län också.

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18669/2012-4-2_Bilaga1.pdf

På sidan 18 i det här dokumentet kan jag se att 1973 användes epiduralblockad vid förlossningar för förstföderskor för 1,5 % och för omföderskor 0,3 % dvs totalt 0,9 %

1992 då jag födde vår dotter var  det 23,3 %  för FF och 5,9 för OF dvs totalt 13,2 %

2000 var andelen 43,7  % för FF och 15,3 för OF dvs totalt 24,3 %

2010 var andelen 48,8 % för FF och 18,2 för OF dvs totalt 31,6 %

På sidan 19 går det att  utläsa att epidural ges för riket år 2010 vid 48,8 % av förlossningarna för förstföderskor. Nedan statistik för några landsting:

Stockholms läns landsting ligger på 59,9 %,

Skåne ligger på 32,5 % enligt dokumentet.
(Litet frågetecken för Kristianstads sjukhus som ligger på endast 17,9 %)

Gävleborg 59,4 %

Dalarna 60,0 %

Jämtland 61,4 %

Östergötland 54,9 %

Norrbotten 57,2 %

När jag går in på sidan 20 och  går in per sjukhus kan jag se att sjukhusen i Stockholms län  ligger väldigt högt i användande av epiduraler för förstföderskor under år 2010. Jag plockar ut några sjukhus och visar den statistik som är redovisad av Socialstyrelsen.. Det är många fler sjukhus som ingår i statistiken som går att utläsa i ovanstående länk från Socialstyrelsen.

Danderyds sjukhus  60,6 %

Karolinska sjukhuset 71,7 %

Huddinge sjukhus 59,0 %

Södertälje sjukhus 64,3 %

Södersjukhuset  58,2 %

Sundbyberg sjukhus 60,6 %

Falu lasarett 60 %

Gävle sjukhus 61,4 %

Östersunds sjukhus 61,4

Kristianstads sjukhus 17,9 % (?)

Helsingborgs lasarett 46,2 %

Utöver den här statistiken som bara avser vaginala förlossningar tillkommer förlossningar med kejsarsnitt där det också används epidural många gånger.

Epidural är inte riskfritt och det krävs stor koncentration för att sätta en epidural och det ska göras först efter noga övervägande enligt de artiklar som framstående anestesiläkare har skrivit som jag tidigare har hänvisat till i min blogg.

I mitt fall, som jag har berättat tidigare i bloggen, kom anestesiläkaren tillsammans med flera andra i personalen in i rummet där jag satt på sängkanten och väntade och någon hade antagligen sagt något väldigt roligt just när de klev in genom dörren, för de skrattade väldigt mycket allihop och länge. Anestesiläkaren skrattade fortfarande när hon stack in epiduralsprutan i ryggen och jag minns att jag tänkte, men kära nån koncentrera dig på det du ska göra.
Det gjorde vansinnigt ont i vänster höft och det strålade ner i vänster ben. Sedan konstaterade läkaren att hon hade stuckit fel och att hon måste sticka om.

Det är underförstått vad jag förstår att samma nål inte kan användas för flera stick. Själv är jag väldigt osäker på om anestesiläkaren bytte nål när hon stack andra gången.  Jag såg inte eftersom det skedde bakom min rygg,  men jag har inget minne av att hon bytte nål innan hon stack nästa gång.  Jag fick dessutom narkos efteråt vilket är väldigt märkligt och min epiduralkateter användes  aldrig för att ge någon smärtlindring, utan den bara satt där i ryggen  och gjorde vansinnigt ont när jag låg på den. Vilket jag gjorde i många timmar eftersom jag hade ryggläge hela tiden.

Det är min minnesbild från när jag väl vaknade upp efteråt på uppvaket,  helt ensam. Jag minns att jag själv försökte  att  få bort det som gjorde ont på ryggen och att jag vred och vände på mig många gånger och jag försökte komma åt med mina händer för att få bort det som gjorde så ont. Jag var väldigt groggy efter narkosen självklart och förstod inte vad det var på ryggen som gjorde så ont. Jag minns att jag låg och grät för att det gjorde så ont att ha epiduralen insatt i ryggen och att jag vädjade till personalen att de skulle ta bort den.

Jag har hört flera historier från kvinnor som har blivit stuckna flera gånger med samma nål och det låter inte alls bra i mina lekmannaöron.

Dessutom borde patienterna bli informerade innan om de risker som föreligger med epidural men min uppfattning är att så inte sker. Jag och de skadade kvinnor som jag har kontakt med fick ingen som helst information om att det var några risker med epidural. Som jag också har skrivit tidigare fick jag bara veta att jag skulle förlösas med kejsarsnitt för att min dotter låg i säte och att det skulle ske med lokalbedövning. Jag var inte ens medveten om att jag skulle få epidural.
Lokalbedövning för mig betyder inte epidural.

Anestesi och smärtläkaren Björn Bragée (även "Arga doktorn" i SVT), skrev till mig tidigare som jag har publicerat i ett annat inlägg på bloggen också, att han tycker att det är fruktansvärt illa att vi inte har blivit informerade om riskerna innan. Jag citerar;

"Man bör vid planerade ingrepp i lugn och ro få både muntlig och skriftlig information innan, inklusive risken för infektioner och nervskador.  När det är mer akut skall man i alla fall veta att det inte är som att ta ett blodprov, precis, utan att man faktiskt är inne och behandlar i centrala nervssystemet."

Bifogar även länk till tidigare inlägg på bloggen med utdrag ur min advokats skrivelse till skiljenämnden där hon hänvisar till flera  artiklar som har skrivits av framstående anestesiläkare som visar på att det kan uppstå skador av ett felaktigt handhavande av epiduralkateter:

http://anitasepiduralskada.blogspot.se/2010/10/skrivelse-till-skiljenamnden.html

Bifogar även mitt tidigare inlägg på bloggen med  utdrag från skiljedomen som beskriver sjukdomsutveckling efter felaktigt handhavande av epiduralkateter:

http://www.anitasepiduralskada.blogspot.se/2010/10/utdrag-fran-skiljedomen-och-lite-egna.html

Jag bifogar länk till forumet "Familjeliv" där en kvinna har skrivit tidigare i år om att hon har stora problem efter en epidural. Hon uppmanar andra kvinnor att inte ta epidural:
http://www.familjeliv.se/Forum-3-149/m68480600.html

Bifogar även en annan diskussion som pågått under 2010 också på forumet  "Familjeliv" mellan kvinnor som har uppenbara problem efter ryggbedövning.
http://www.familjeliv.se/Forum-3-149/m55695644.html

Bifogar en annan länk från samma forum,  "Familjeliv" där det var en diskussion under 2011, om förlossningar och epidural där det verkar vara ett par kvinnor som har problem efter epidural (TS och Norr Tösen). Ingen av de här två kvinnorna ville ens ha epidural enligt det de har skrivit på forumet.
http://www.familjeliv.se/Forum-4-335/m58255438-2.html

Sammantaget tycker jag att det är djupt oroväckande att epiduralanvändandet har ökat så enormt sedan 1973 då mätningarna började. Då var användandet vid förlossningar  1,5 % för förstföderskor och 0,3 % för omföderskor, dvs 0,9 % totalt för riket.

Jag är uppriktigt sagt väldigt oroad av att flera kvinnor kan komma att bli skadade helt i onödan och få sina liv förstörda och att de ska behöva genomgå det lidande som jag och andra skadade kvinnor har fått genomgå och fortfarande genomgår.

4 kommentarer:

 1. Jag bifogade länk ovan från forumet "Familjeliv" där en kvinna berättade i januari 2013 att hon hade stora problem efter epidural. Hon varnade även andra kvinnor för att ta epidural för att det inte var värt det.

  Den 28/3 2014 har hon skrivit en ny kommentar på "Familjeliv" om sitt mående som kommer upp på samma länk, och det hon beskriver är en fullständig katastrof. Från att ha arbetat som aktiv idrottslärare kan hon nu i princip inte göra någonting och hennes och familjens liv bara faller ihop.

  Så sorgligt.

  SvaraRadera
 2. Själv älskar jag att EDA'n finns och den används mkt flitigt inom fler områden än förlossningar. Att sticka med samma nål är rent tjänstefel och ska anmälas som avvikelse. Samma nål ska aldrig användas två ggr, inte ens när du sätter en vanlig liten infart på armen.

  Att stå och ge information lugnt och stilla till en kvinna med förlossningsvärkar går inte. Om fler är som jag finns inte ett mottagligt öra eller ens en hjärna ledig just då MEN Mödravården bör ha det som ansvar vid sina informationsträffar eller vid förlossningsplaneringen med den födande modern INNAN förlossningens start. Det är så sjukt lite som MVC informerar om som borde informeras om inför förlossning och sedan tid hemma. Tyvärr föder många också under jourtid och då är det ju också svårt för en ensam narkosläkare att vänta på värkpauser och att eventuell lustgas ska gå ur inför varje mening hen ska säga.

  Då jag själv jobbar inom vården och med EDA hade jag full förståelse för riskerna. Jag skulle välja EDA igen trots det!

  Intressant blogg!! Kul läsning mitt i allt tråkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Bra att du tycker att min blogg är intressant, det var roligt att höra . Jag hoppas att den kan bidra till något.

   Precis som du säger så hjälper epidural en hel del människor också och det hoppas jag framgår av bloggen att jag menar. Alla blir ju inte skadade av epiduraler men att det krävs en hel del förberedelser innan epiduraler ska sättas och stor koncentration av den läkare som ska sätta epiduralen det är viktigt att förstå. Det är en avancerad teknik som det handlar om.

   Sedan ifrågasätter jag det ökade epiduralanvändandet vid förlossningar som många gånger beror på den stressade arbetssituation som är inom sjukvården idag och undrar hur det är med koncentrationen många gånger.

   Bra att du påtalar det där med användning av samma nål fler än en gång och att det är rent tjänstefel att göra det. Dessvärre har jag hört flera berätta om det och det tycker jag är väldigt allvarligt.

   Jag är inte sjukvårdsutbildad på något sätt men vad jag förstår är att, har det blivit hål på durahinnan som omger ryggmärgen och samma nål används så är det fritt fram för bakterier och virus att vandra i hela ryggmärgen och ända upp till hjärnan och det kan då uppstå en infektion. Dessutom kan det uppstå en blödning av både nålen och slangen som kan ge blödning och/eller nervskada.

   Som du säkert förstår så rekommenderar jag ingen människa att ta epidural efter det jag har fått gå igenom även om risken att bli skadad bedöms vara så liten. Det är ändå någon person som är den där lilla andelen som blir svårt skadad och den personen tror jag ingen vill vara, med allt vad det innebär av lidande i form av smärtor och handikapp livsvarigt och ekonomisk ruin.

   Det har varit en lång kamp efteråt för att bli trodd och utredd och en kamp mot patientförsäkringen också som inte heller fungerar som den ska. Det har också varit en lång och slitsam kamp för att orka med livet och ta hand om sitt barn och familjen och livet i övrigt.

   Det önskar jag ingen enda människa.

   Radera
 3. Bara så att det inte blir något missförstånd.
  Den intressanta kommentaren som My hade lämnat ovan redan den 12 april hade hamnat i min skräppost och jag hittade den för bara några timmar sedan och godkände den direkt och publicerade den.

  SvaraRadera