lördag 28 januari 2012

På TV-programmet "Skavlan" igår var en ung kvinna intervjuad. Hon blev förlamad av epidural vid en operation.

Igår kväll på SVT:s program "Skavlan" var en ung norsk kvinna intervjuad, Birgit Rokkum Skarstein. Hon har blivit känd i Norge för att hon har varit en av deltagarna i TV-programmet "Ingen grenser", som handlar om handikappade människor som ställs inför olika utmaningar.

Birgit hade varit helt frisk tills för två år sedan som jag förstod det. Hon berättade att hon hade varit med om en olycka utomlands. Hon hoppade i havet och hade då blivit skadad i benet/foten. Hon hade gått igenom 16 operationer. Vid den 16:e operationen fick hon en epiduralbedövning som gjorde att hon blev helt förlamad från midjan och nedåt. Det sas att epiduralbedövningen blev kvar. Jag vet inte om det innebär att hon fick en infektion typ myelit, hematom/blödning eller att bedövningsvätskan stannade kvar i kroppen eller något annat.
 
Hon berättade att hon behöver mycket mer hjälp än tidigare när hon var frisk och hur svårt det är att be om hjälp. Det där känner jag igen också, att man försöker klara sig själv så långt som möjligt utan att be om hjälp.

Det sas att det är extremt ovanligt att man blir förlamad av epidural.

Efter programmet igår var det väldigt många som läste min blogg.

Bifogar artikel om Birgit Skarstein i tidningen "Norsk Ukeblad"

http://www.norskukeblad.no/Import/standard/Ingen-grenser-Birgit-22-ble-lam-etter-epidural/

1 kommentar:

 1. Ur Intyg 2011 från neurologen angående sjukdom:
  Anita har alltsedan en epiduralbedövning i början av 90-talet upplevt motorisk och sensorisk nedsättning i nedre extremiteter. Under senare år har det tillkommit extrapyramdiala symptom där kliniken sammantaget med resultat av DAT scan ger underlag för bi-diagnosen Parkinsons sjukdom."
  Jag träffade en 48 årig kvinna som var både förlamat och utan känsel i båda benen under 5 år efter en diskbråck operation. Kvinnan fick inopererat en tråd subkutant och till rygg-raden för att kunna stimmulera vid smärta postoperativt. När hon vaknade från narkos så hade hon ingen känsel och ingen motorik kvar.
  Efter 5 år i rollstolen så fick hon en reha-bilitering med hjälp av min metod: EBDMS-IPC, som är baserat på 3 Nobell Pris från 1998. Metoden är en icke invasiv behandling, som består av en DATOR BASERAD INTERMITTENT PNEUMATISK COMPRESSION. Efter 3 veckor behandling kom tillbaka känsel i båda fötter och efter sammanlagt 2 månaders behandling, en gång om dagen,kom tillbaka även motoriken. Det fins VIDEO från hela rehab.
  Jag rehabiliterade även PARKINSSON med god resultat.
  Just nu rehabiliterar jag Christina H, som har hjärnskada i 2 år och ingen motorik.Se artikel från DN från 27 januari 2013.

  SvaraRadera