torsdag 23 februari 2012

Ny smärtlindringsmetod vid förlossning på gång

I måndags var det en artikel i Svenska Dagbladet om att det på försök ska prövas en ny metod till smärtlindring vid förlossning. Man vill ta fram enklare och effektivare smärtlindringsmetoder istället för att sticka folk i ryggen.

Det sägs i artikeln att "Ryggbedövning är i dag det effektivaste sättet att lindra smärta vid förlossning, men det finns nackdelar. Metoden är komplicerad och bedövningen måste ges av en narkosläkare."

Enligt artikeln ges ryggbedövning vid 46 procent av förlossningarna för förstföderskor.  

Den här nya metoden som har tagits fram är en lokalbedövning som ges i form av en gel. En studie kommer att startas i vår på kvinnor som ska sätta in spiral så det kan dröja innan den kan börja att användas vid förlossningar.

Det är väldigt bra att det forskas på alternativa smärtlindringsmetoder som är mindre riskfyllda än ryggbedövning. Jag välkomnar verkligen det initiativet.

I artikeln tas det upp att det "är det en viktig kvinnofråga att forska fram bättre smärtlindringsmetoder - "en man skulle ju aldrig acceptera att det gjorde så ont".

Jag tror att det ligger mycket i det.

Det är bara vi kvinnor som kan föda barn, så en annan viktig kvinnofråga är:

Vi kvinnor som har blivit svårt skadade när vi föder våra barn, måste ha rätt till skadestånd och livränta och även att få den vård och hjälp som vi behöver.  Det måste vara en självklarhet.

Vi måste ha rätt till ett värdigt liv även efter förlossningen om vi har haft oturen att bli skadade.

Jag länkar artikeln:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gel-ska-lindra-vid-forlossning_6864123.svd

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Har du kollat Dig för borrelia?! Tycker du verkar ha en del symptom som stämmer överrens med neuroborrelia!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ja borrelia uteslöts redan 1997.
  Med vänlig hälsning
  Anita

  SvaraRadera